miercuri, 26 iunie 2013

2 6   i u n i e    2 0 1 3

Am terminat, intr-un final, Cercul al saptelea (Dante, Infernul)- Violentii impotriva artei.
Din nou Bulgakov, cu două povestiri (Bulgakov, Mihail- Diavoliada si alte povestiri, Iasi, Editura Polirom, 2008):


Învăţământ cu vărsare de sânge (o schiţă  în care autorul ironizează comportamentul unor directori de şcoală) şi Când morţii se scoală din mormânt (o povestire despre o familie care şi-a pierdut un copil de 9 luni şi care, ulterior,revine în sânul ei, după ce fusese înmormântat). 

Dacă în prima reţine atenţia repeziciunea cu care se succed replicile şi comicul de limbaj şi de situaţie, în cea de-a doua cititorul se vede pus la treabă. Ori de câte ori ai citi povestirea, impresia că eşti păcălit de narator este puternică. Strategia e următoarea: sunt oferite detalii şi informaţii precise cu privire la un eveniment (spre exemplu, constatarea decesului să înmormântarea) pentru ca apoi un eveniment straniu (revenirea copilului mort în braţele mamei) să provoace derută. Comicul rezultă aici din ceea ce Henri Bergson sublinia: ,,aplicarea unor legităţi mecanice pe dinamica viului". Iată un exemplu mai mult decât grăitor:  
,,Oficiul Stării Civile  Kislovodsk adevereşte prin prezenta că cetăţeanul Korabcevski Vitali de 9 luni a decedat la data de 17 iunie a.c. de pneumonie. Actul de deces este înregistrat sub nr.163.
Semnătura: Şeful Oficiului Stării Civile, 
                          Lidovski (...)
Puţin spus. Pruncul nu numai că murise, dar fusese şi înmormântat. Iar acest lucru reiese din documentele Oficiului Stării Civile din Kislovodsk, unde stă scris că pruncul Korabcevski Vitali, de parte bărbătească, a fost înmormântat în groapa comună a cimitirului.
Punct! Nici că se poate să mori mai frumos!" 
  Umorul, ironia, satira, sarcasmul şi dramatismul, realul şi fantasticul alterneazã sau se întrepãtrund în derularea discursului narativ, dobândind rezonanţe nebãnuite şi prefigurând marile creaţii bulgakoviene de mai târziu.
  ÎNTREBĂRI  FĂRĂ  RĂSPUNS:

- Cum a ajuns copilul în braţele mamei?
- Cum l-a gasit mama? (doar fusese ingropat intr-o groapa comuna)
- Dar daca cei de la Oficiul Starii civile au comis o eroare? (desi naratorul ofera cu generozitate informatii exacte care exclud aceasta ipoteza).
Finalul? Şi mai bizar decât întâmplările în sine. Iata concluziile unui functionar de la Oficiul Starii Civile: 
,,S-a lămurit că niciunul din membrii familiei numitului tov. Korabcevski n-a decedat, că acesta din urmă, învârtindu-se de documente, a primit în mod nelegal ajutorul bănesc pentru înmormântare".

Rezultatele chestionarului (observatii):
- în linii generale, v-aţi descurcat foarte bine
- am observat că, în ordinea preferinţelor,apar: Tristan şi Isolda, Thomas Mann , Urmuz, O.Wilde.
- mai trebuie să actualizăm unele aspecte

Următoarea întâlnire: 10 iulie 2013, 11.00







 

Un comentariu:

  1. Mi-a placut foarte mult Bulgakov! Excelenta combinatie intre umor, sarcasm si nu numai. Il recomand si celor care nu au fost prezenti :) nu o sa va plictisiti.

    RăspundețiȘtergere

Spune si tu ce crezi!