duminică, 21 septembrie 2014

20 septembrie 2014


După un an în care cercul a funcționat, dar în care nu am mai consemnat nimic pe blog, revenim. A început școala, iar activitatea Cercului de lectură din CNSHB s-a reluat.
Astăzi am citit o povestire de Karel Capek (Taina scrisului), s-a prezentat activitatea de romancier a celebrului scriitor chinez Mo Yan,  s-au citit câteva fragmente din cartea intitulată 322 de vorbe memorabile ale lui Petre Țuțea și, nu în ultimul rând, s-a citit un sonet de Raymond Queneau (ultimul) dar și unul aplicând o regulă combinatorie aleatorie (din cartea O sută de mii de miliarde de poeme).
Despre Karel Capek am aflat că este un popular scriitor ceh, autor, între altele, al Fabricii de absolut, Război cu salamandrele (existente în Biblioteca CNSHB). Taina scrisului este o povestire în care protagonistul, Jensen, redactor, descoperă, în urma participării la un eveniment în care invitat era un important grafolog, că nevasta lui este șleampătă, sensuală, superficială, cârcotașă. Brusc, iluzia unui trai fericit de mai bine de 20 de ani alături de consoartă se destramă. A fost nevoie de 5 minute, doar atât, pentru a da peste cap viața protagonistului. Totuși, după o discuție acidă cu femeia, la fel de brusc, atitudinea lui față de soție se schimbă și viața își reia cursul firesc. Asistăm la o narațiune alertă, din care ironia, umorul negru și schimbul de replici de o naturalețe izbitoare nu lipsesc.
Despre Mo Yan vom discuta și în ședințele următoare ale cercului.
Raymond Queneau a impresionat prin metoda originală pe care o propune în actul lecturii. În prefața cărții, autorul afirmă că autorul nu e unul singur, sunt mai mulți. Evident, dacă aplicăm orice algoritm de combinare a versurilor, se obține un sonet nou, diferit prin tematică de varianta de la care s-a plecat. În materialul de sâmbăta următoare, revenim cu imagini ale unui sonet compus de Queneau și ale unor sonete compuse de noi...
Până atunci, spor la citit!





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune si tu ce crezi!