duminică, 2 iunie 2013

1 IUNIE 2013


                        
   ,,Natura-și trage obârșia/ din fapta și din cugetul divin..."



             TRISTAN ŞI  ISOLDA este titlul unei legende celtice medievale ce are ca temă principală dragostea dintre Tristan cavaler de Cornwall și Isolda, printesa irlandeza. Subiectul a influențat literatura vest-europeană ulterioară, în special povestea de dragoste dintre Lancelot și Guinevere  din cadrul ciclului literar al Cavalerilor Mesei Rotunde. (Wikipedia)
Citind Tristan și Isolda...jale (căci am isprăvit-o). Iubire tragică, simțul datoriei și al onoarei, respectarea cuvântului dat, revolta împotriva diferitelor convenții sociale care împiedică doi tineri să-și manifeste iubirea... Înaintea lui Shakespeare- o altă variantă (populară),  în care Eros şi Thanatos coexistă.

Iată, pe scurt, subiectul:
             (foto: Google images-Tristan şi Isolda)  
           Pe vremea regelui Arthur, în Cornwall stăpânește regele Marc. El veghează din castelul său, Tintagil, să nu fie atacați de dusmani: saxonii. Într-o bătălie, regele Marc este salvat de sabia lui Rivalen, regele din Loonois. Drept răsplată, încuviințează căsătoria acestuia cu sora lui, Blanchefleur.
           După un timp, Blanchefleur, însărcinată, primește vestea morții soțului ei. Ea naște un băiat, apoi moare. Cavalerii regelui hotărăsc ca Loonois să fie condus de Rohalt până va crește mare fiul regelui, căruia îi pun numele Tristan.
           Gorvenal, fostul scutier al regelui Rivalen, îl crește pe Tristan și îl învață, de la șapte ani, arta de a lupta, dar și domesticirea fiarelor, cântul la harpă  și toate câte trebuie să le știe un cavaler adevărat.
           Într-o zi însă, cântând fără grijă pe malul mării, Tristan este răpit de pirați. Din clipa în care este urcat pe corabie, timp de trei zile, marea e zbuciumată de furtună. Pirații, crezând că zeul mării e supărat că a fost răpit tânărul, îl aruncă în apă. Marea îl duse pe țărmul regelui Marc. Fără a ști că este chiar nepotul lui, fiul surorii sale-Blanchefleur, regele Marc, încântat de darul minunat al lui Tristan de a compune și de a cânta, îl făcu bard al curții sale, promițând că îl va face și cavaler, dacă se va arăta priceput și la meșteșugul armelor. Tristan ia parte la petreceri și la lupte, fiind primul la toate.
         Nu după mult timp, ajunge acolo și Rohalt, destăinuind și lui Tristan și regelui Marc cine este, de fapt, tânărul.
         Urmează lupta cu uriașul Morholt și înfrângerea lui, Tristan este rănit, cere să fie lăsat în voia mării, iar destinul îl duce lângă Isolda, fata regelui Irlandei. Regina (mama Isoldei) îl vindecă, Tristan se întoarce în Tintagil, la Marc, povestindu-i de Isolda. Acesta îi cere să se ducă să o ceară de soție în numele lui. Tânărul se supune, sufletul fiindu-i însângerat de durere. După multe încercări, ajunge cu Isolda în Tintagil, însă vor fi victimele uneltirilor unor slujitori, care îl înștiințează pe Marc despre iubirea lor. Lui Tristan îi cere să plece, însă tânărul dorește să o mai vadă o dată pe Isolda.
         Regele stă la pândă. Sunt surprinși vorbind, Tristan reușește să fugă, dar, pe Isolda, regele nebun de mânie o dă leproșilor. Când aceștia tocmai o târăsc de păr pe drum, Tristan sare și o eliberează, fugind cu ea într-o pădure. Tristan si Isolda trăiesc acolo vreo doi ani, dar un călugăr îl convinge să i-o întoarcă pe Isolda regelui Marc, care e gata să-i ierte (după ce observase, pe patul din ascunzătoarea tinerilor, sabia lui Tristan, semn al relaţiei curate dintre cei doi).
        Tristan pornește să cutreiere prin lume, fără a putea să o uite pe Isolda, după cum nici ea nu îl poate uita pe el. Ajunge la regele Arthur și devine unul dintre cavalerii săi, luptând în toate războaiele acestuia. Se mai duce, în ascuns, de trei ori să o vadă pe iubita  lui. A treia oară, regele Marc află și pune un om să-l rănească pe Tristan cu o săgeată otrăvită, când se va afla într-o luptă. Așa se întâmplă și Tristan, simţind că i-a sosit ceasul, trimite veste Isoldei să vină să își ia rămas bun. Isolda sosește și moare alături de el. Sunt înmormântați la Tintagil, el fiind nepotul regelui, iar ea -regina. Pe mormântul lui a răsărit un trandafir, ce a îmbrățișat mormântul Isoldei. Regele poruncește să fie tăiat, dar el a crescut mereu și mereu, până când a fost lăsat în pace. Iubirea dintre Tristan si Isolda a biruit în final.

VARIANTA ECRANIZATĂ: 



PENTRU SĂPTĂMÂNA CARE VINE:        - Alchimistul (PAOLO COELHO)
                                                           - Infernul, Cercul VII (DANTE ALIGHIERI)
                                           - Profil de artist şi Dostoievski, in vol. Eseuri (MARCEL PROUST)







3 comentarii:

  1. Ce spuneti de o citeala, in afara Bucurestilor, saptamana aceasta sau urmatoarea?

    RăspundețiȘtergere
  2. BADOOOI, nu uita de fisele din portofoliu!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. http://9gag.com/gag/a6wrZLN
    dumneavostra sunteti, doamnaaaaa!!! :))

    RăspundețiȘtergere

Spune si tu ce crezi!